Het nieuwe academische jaar is van start en dus ben ook ik begonnen met mijn studie; een master in Tourism & Culture. Ik heb altijd al gekozen voor dingen die ik leuk vond en zo heb ik ook deze master geselecteerd. Verrassend genoeg vind ik de master nog leuker dan verwacht! Met mijn ultieme doel in mijn achterhoofd, om bewustzijns trainingen te combineren met prachtige expedities naar het buiteland, begon ik aan deze master.
Iedere tekst die ik heb gelezen en moet lezen spreekt me enorm aan! Het is alsof ik mezelf, als reiziger/toerist, kritisch analyseer vanuit het academische oogpunt naar toerisme. Ik betrap mezelf op overtuigingen en wensen die ik nog niet eerder bewust door had. Bijvoorbeeld het enorme verlangen om niet zoals ‘de massa toerist’ mijn reizen te ervaren en in te vullen ‘nee ik moet echt origineel zijn’… volgens mijn eigen vooroordelen naar de rest.
Naast deze persoonlijke inzichten, leer ik ook hoe toerisme een immense impact heeft op ieders leven. Hoe men toerisme vertaald of uitlegt is namelijk ook direct in relatie tot hoe men ‘thuis’ of ‘het dagelijks leven’ betekenis geeft. En dat maakt het ook een prachtig metafoor voor stappen die mensen zetten of keuzes die men maakt.
Zo las ik de tekst van Paul Fussel; From Exploration to Travel to Tourism. Het doel, waarmee ik o.a. deze tekst las, was om een betekenis te geven aan wat/wie is nou een toerist, en dit vanuit verschillende manieren van aanpak waarbij Fussel een ‘discursive view’ weergaf. Kort gezegd gaat het dus over de betekenis die in discourse, taal en tekst, wordt gegeven aan de toerist. Zijn conclusie was dat de toerist, vaak met negatieve lading besproken, een reis maakt die volledig is uitgezet door entrepreneurs en door de massa gepubliceerd/gedeeld, de bekende weg. De reiziger is iemand die nieuwe dingen wil ontdekken maar niet volledig in het diepe word gegooid. Tot slot is er de explorer/ontdekker en dit is iemand die voor het onbekende gaat, geen weg volgen, geen kaart, niks!
Ik vond deze omschrijvingen mega interessant en ik zag meteen deze 3 stereotypes voor me terwijl ik de tekst las. Helaas, voor mijn ego die graag de reiziger wil zijn, concludeerde Fussel dat er tegenwoordig slechts nog toeristen over zijn. Ik ben het hier niet mee eens. Zijn 3 categorieën zie ik namelijk als een weergave van comfort zones. Ik ben van mening dat wanneer ik wil groeien, ik 20% uit mijn comfortzone moet stappen, zodat ik net die kriebels krijg van ‘aiii gaat dit lukken’ en wel de mogelijkheden blijf zien als ik ergens voor ga. Ik ben de reiziger die gaat ontdekken en wel met een vangnet. Wanneer ik te ver uit mijn comfortzone stap, zoals de ontdekker, zal er een grote kans om te verdwalen, op gevaar etc. En het kan ook goed komen, ik kan de mooiste plekken ontdekken waar niemand ooit is geweest maar ik kies zelden voor deze duik in het echte onbekende. Tot slot is er dan de toerist, de veiligheid en voorgekauwde wereld van comfort als enige thuis. Groei zal hier niet plaatst vinden en authenticiteit is vaak een illusie.
Wanneer ik ga reizen, reis ik vooral om de reis, en niet de bestemming. Alles wat er gebeurt is deel van de journey. Ik wil groeien en alles ervaren en ook de mindere dingen mee maken want daar groei ik soms nog het meeste van. En soms ben ik ook even heerlijk de toerist, relaxen en niks doen behalve genieten van alle comforts in dit leven, maar de drang om te reizen, te bewegen en te groeien zit van nature in me. Ook in het dagelijks leven, avontuurtjes en nieuwe dingen uit mijn comfortzone vind ik overal 😉
Wat voor een reis ga jij maken?
Welke keuze maak je vandaag om aan jouw reis te beginnen?
Wat wordt mogelijk als je ondanks de massa toeristen, altijd kiest om de reiziger te zijn?
Waar ga jij naar toe?
2,3,4 Oktober is de 2e editie van IK maak de dag Bijzonder. Ik geef deze training samen met mijn vader, Charles Ruiters. In deze 3 dagen zijn we reizigers, buiten in de natuur. En het mooiste aan deze keuzen om uit de comfortzone te stappen is het inzicht dat wanneer je dat hebt gedaan, je echt kan thuiskomen bij jezelf! Interesse? Laat het ons weten via ikmaakdedagbijzonder@gmail.com of bel/app 0649639040
Comments are closed