Kerst vieren is voor mij niet perse religieus ook al vind ik het kerstverhaal. Tegenwoordig heb ik mijn eigen tradities met kerst. Met mijn familie koken op eerste kerstdag en met mijn vrienden een dinner op kerstavond. Ik ben enorm blij met alle goede herinneringen aan de kerstdagen thuis en nu kan ik kerst in Nepal toevoegen aan deze mooie lijst. 

Dit was het allereerste jaar dat ik met Kerstmis weg was van huis. De blijheid die ik normaal voelde bij het luisteren van Fab’s Kerst-afspeellijst in de dagen voor kerst, was nu ver te zoeken. De helft van de kerstliedjes gaan namelijk over thuis zijn of naar huis rijden met kerst… ik zou dat dit jaar niet doen. Dit betekende niet dat ik heel verdrietig was om weg te zijn, ik bedoel, ik zou Kerstmis vieren in Nepal! Maar ik miste mijn thuis en mijn vrienden.

De kerstsfeer in Nepal is dan ook een beetje anders haha. Omdat we wonen in een buurt met meer buitenlanders, veel winkels, barretjes en hotels zach je wel hier en daar wat kerstbomen en lichtjes. De prijs voor de beste decoratie ging dit jaar naar een mini echte ‘kerstboom’ met dotjes watten op de takken wat sneeuw moest voorstellen haha, het zach er zeer zielig uit maar 10+ voor de moeite. In BuddhaRooms hadden Eline en Anne een mini-kerstboom geplaatst en mooi versierd met lampjes en hangertjes. De plannen voor kerstavond en -dag met onze Nepalese vrienden stonden al vast. Het zou een echt Nepalees kerstfeest worden.

De 24e werkten we overdag gewoon nog op kantoor. Effectief onze to do’s afwerken zodat we om 3 uur konden vertrekken om alle voorbereidingen voor onze kerstplannen te doen. Dit betekende kerstshoppings: boodschappen & cadeautjes. Anne en ik hadden deze taak op ons genomen en met onze boodschappenlijst gingen we van supermarkt naar groenteman op de hoek, naar een andere winkel, naar de boerenmarkt enz. Geen luxe van een Jumbo die alles in een winkel heeft inclusief kerstspecialiteiten… Nepal heeft een beetje een ander aanbod in eten en benodigdheden, dus we improviseerden een chique kerstdiner aan de hand de Nepalese goodies. Na onze speurtocht naar ingredienten lieten we onze zware tassen thuis achter en was het tijd om cadeautjes te zoeken.

Onze dinervoorbereidingen begonnen om 17.00 uur en we verwachtten dat de andere gasten van de avond om 6 uur zouden arriveren, fout gedacht haha. Kerstavond begon rond 21.00 uur, Nepalese tijd haha. Sajna en Biki hadden de leiding over het dessert, wij maakten het hoofdgerecht, Jonas bracht een hapje tussendoor en Kriti en Santi brachten het voorgerecht. Sandip, mijn vriend en gids uit Manaslu was er ook bij, dit was zijn eerste kerst ooit.

Het Menu:

Voorgerecht: chips, gebakken aardappelballetjes en een salade van appel en komkommer.

Hoofdgerecht: risotto met champignons, blikken wortelen & courgettespaghetti.

‘A bite’: luxe kaasplateau.

Dessert: gecondenseerde melk met fruit.

Zoals je aan ons menu kan zien was het een zeer lekker en interessant samengesteld etentje haha. De hele dag klonk er kerstmuziek in BuddhaRooms en we hadden zelfs allemaal een Secret Santa (dit was de avond ervoor besloten 😊). Ondanks de andere samenstelling van gerechten, het feit dat ik servetten in tweeën moest knippen om genoeg te hebben om de tafel zo mooi te dekken als kon, de ijskoude woonkamer die we probeerden te verdrijven door kaarsen aan te steken en truien te dragen, het feit dat ik koos bier te drinken omdat wijn te duur was enz. was ik verbaasd dat het toch wel echt als kerst voor mij voelde.

Kerstdag: We hadden een luie ochtend gepland. Dus ik stond enkel op om havermout te maken en dan lekker terug in bed liggen om ‘t op te eten terwijl ik een boek las. Toen ik (eindelijk) opstond, heb ik Speculaas-koekjes gemaakt voor in de middag. We hadden vers gebakken brood en croissants besteld voor onze kerstbrunch en samen met aardbeien, chocoladepasta en eggies hadden we een feestelijke gedekte tafel. Het was een perfecte lunch met Anne en Eline. Na de lunch begonnen we met koken terwijl we de first date kerst-special keken. De kerstsfeer zat er goed in. Vandaag hadden we onze collega’s en vrienden Suraj, Shrai en Asmita uitgenodigd. Ze kwamen rond 15.30 uur aan en we begonnen met de classic Home Alone, gezellig op de bank en op een matras op de grond, met warme chocolademelk en speculaas. Nu was het etenstijd; als voorgerechtje hadden we een zelfgemaakte tomatensoep geserveerd met stokbrood uit de oven met olie en knoflook. Omdat we nog een beetje vol waren van de speculaas en nu ook de soep, namen we een pauze om ons dobbel-doen-vraag-spel te spelen.  We hebben enorm gelachen met de zelfgemaakte doe- & vraagkaarten en uiteindelijk mocht iedereen een cadeau uitpakken. Ik genoot van de gezelligheid en was super blij met mijn cadeau.

 Tijd voor meer eten: als hoofdgerecht serveerden we een auberginelasagne met ewrtenpuree en vers stokbrood. Ten slotte hadden we appeltaartjes van de bakkerij als dessert. We hadden allemaal een geweldige tijd en het team had hun eerste echte kerstdiner. Ze gingen naar huis gevuld en voldaan, kerstspirit check hahaha. Voordat ik naar bed ging belde ik met mijn familie thuis, die nog steeds bezig waren met koken en het bereiden van hun diner. Het was heel leuk om ze allemaal te zien thuis en zo een beetje mee Kerstmis te vieren. Pas ik de telefoon ophing eindigde Kerstmis voor mij. Ik voelde me opeens verdrietig en alleen. Ik heb echt genoten van de Nepali-kerst maar de plotselinge afsluiting van deze dagen lieten me toch echt verlangen naar huis waar de kerstsfeer blijft hangen en de openhaard aan staat.

#

Comments are closed